Duivels of geestig?

Marcus 3: 20-35

Marcus 3: 20-35
juni 9, 2024
Queen
Marcus 3: 20-35
Download bladmuziek
Albert Ferwerda
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Probeer in eigen woorden het conflict tussen de schriftgeleerden en Jezus weer te geven
Vraag 2: Wat bedoelt Jezus met ‘Zonde tegen de Heilige Geest’?
Vraag 3: Waarom zou Freddy Mercury Allah en Beëlzebul aanhalen? Heeft de arme jongen toch iets van Jezus, de onbegrepene?

Duivels of geestig?

Hij is bezeten door Beëlzebul. Jezus doet in de ogen van mensen die het kunnen weten krankzinnige dingen. Dus hij moet wel gek zijn. Het gerucht heeft zelfs zijn familie bereikt. Die denken dat het beter is hem mee naar huis te nemen. Voordat het uit de hand loopt. Beëlzebul of  ook wel Beëlzebub is verwant aan Baäl. De kenners van de Tora zeggen dat hij de aanvoerder van de duivel is, met andere woorden, satan zelf. Jezus doet in hun ogen zulke gekke dingen dat hij wel in dienst moet staan van de duivel. Jezus protesteert: Wanneer jullie niet kunnen verdragen dat ik mensen genees, ga je tegen de Geest van God in.

Freddy Mercury dicht er in zijn vrolijk/trieste rapsodie losjes op los en kan het niet laten ook wat kreten uit de godsdienst mee te nemen:

I’m just a poor boy from a poor family en dan

Bismillah! We will not let you go. (Bismillah betekent: In de Naam van God/Allah.)

Ja maar: Mama mia, let me go

Beelzebub has a devil put aside for me, for me, for me.

Het gaat nergens over, het is tenslotte fantasie, maar Freddy maakt duidelijk dat hij ook religieus van wanten weet. En Freddy krijgt ondanks het aanroepen van Allah toch een duiveltje mee. Arme jongen. Altijd maar weer de Top-2000 moeten aanvoeren met gekkigheid terwijl je ook zoveel verstandige dingen hebt gezegd.

Knettergek, zoals ze Jezus knettergek verklaarden. Omdat niemand wilde luisteren naar wat hij werkelijk zei.

Share: