Altijd op vakantie

Marcus 9:2-10

Marcus 9: 2-10 altijd op vakantie
februari 25, 2024
Van Morrison
Marcus 9: 2-10
Bladmuziek downloaden
Birgit Jaarsma
Door de hectiek van de dag en de onrustige wereld om ons heen vliegen de dagen en uren soms aan ons voorbij. In een kerkdienst vinden we even rust en ontmoeten we God tussen ons of in de ander. Sommigen van u ervaren even op die berg terug te zijn. We kunnen niet alle dagen op vakantie, maar verlangen wel naar die momenten van eenheid waar we God ontmoeten.
Vraag 1: Hoe zou u uw verlangen naar God’s Licht kunnen voeden of willen voeden wanneer het geen vakantie is?
Vraag 2: Wat maakt dat het u/ ons niet goed lukt? Dat u/we toch steeds verder van dit verlangen verwijderd raken, terwijl we zo graag ‘op vakantie’ gaan naar God?
Vraag 3: Wat of wie heeft u/ hebben wij nodig om God’s Licht present te laten zijn in onze dagelijkse bezigheden? En hoe ziet dat eruit? Hoe zien anderen dat God in u present is?
Vraag 4: Mystici (oud en hedendaags) kennen de ervaring die Petrus heeft maar al te goed. Wij zijn niet zo snel geneigd hierover met anderen te praten, maar God raakt heden ten dage steeds meer mensen aan waarbij zij intense ervaringen hebben van Gods nabijheid. Misschien heeft u ook zo’n mystieke ervaring gehad, waarbij God zeer nabij was. Hoe heeft u dat ervaren? En wanneer u zelf niet zo’n intense ervaring heeft gehad, kent u misschien momenten waarbij het voelde alsof alles klopte en u eenheid ervoer. Het komt vele malen vaker voor dan we over spreken met elkaar. Hierbij een uitnodiging ervaringen te delen.
Official Van Morrison · Whenever God Shines His Light

Altijd op vakantie

“Was het maar altijd vakantie”, verzuchtten we vaak als het einde van onze vakantie in zicht komt of de taken en verplichtingen van de dag ons even te veel zijn. Op vakantie ervaren we vaker momenten waarbij we even los lijken te staan van de wereld om ons heen. Het voelt alsof een te kleine en krappe jas even uitgedaan mag worden en we weer kunnen ademen. Het zijn momenten waar ruimte ontstaat in onszelf. En precies die ruimte zoekt God op.

De ervaring die we dan hebben is niet altijd goed in woorden uit te drukken, maar Petrus ervaart het van heel dichtbij als God’s licht door Jezus schijnt. Het voelt zo goed, dat hij het liefst drie tenten neerzet zodat hij langer in die overweldigende ervaring kan blijven. Het is alsof hij altijd op vakantie wil. We kunnen jammer genoeg niet alle dagen op vakantie en soms zullen we ook de berg weer af moeten omdat het leven dat van ons vraagt. Moeilijk is het wel wanneer je zo dicht bij God bent en het lijkt alsof je er vandaan moet, de berg weer af.

Van Morrison draait het om in zijn nummer ‘Whenever God Shines His Light on me’. Hij ervaart het licht van God als altijd aanwezig en nodigt ons uit het vast te houden of er naar uit te reiken. En als je eenmaal op de berg bent geweest, ga er dan naar toe terug. Zoek het op: And put your feet back (feet back) on higher ground.

Share: