Marcus 1: 40-45
februari 11, 2024
John Lee Hooker & Carlos Santana
Marcus 1: 40-45
Jan Willem Roodenberg
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Is er een muzieknummer dat jou ooit heeft getroost?
Vraag 2: Is er een verhaal of beeld in de bijbel dat jou op een bijzondere manier heeft geraakt?
John Lee Hooker · The Healer (feat. Carlos Santana & The Santana Band)

Eenzaamheid en verbinding

Muziek en godsdienst hebben als overeenkomst dat beiden verbinden. Aldus Trijntje Oosterhuis in een interview rond de kerst. In mijn ogen heeft ze gelijk. Zowel in de kerk als staand voor een podium word ik soms meegenomen door iets dat groter is dan mezelf. Ik voel me meer dan anders verbonden met de mensen om me heen. 

Hoe groot is het contrast met de mensen die Jezus ontmoet in het begin van het evangelie volgens Marcus Eens schreeuwende gek in de synagoge, een mens met een onreine geest zegt de NBG. Een stoet zieken en nog meer verwarden trekt aan hem voorbij. Mensen zonder verbinding. En dan, als een hoogtepunt bijna, is er een melaatse. Iemand die door zijn ziekte verplicht losgesneden is van de mensen die hij liefheeft. Hij mag niet meer meedoen. Verbannen tot met zekerheid is vastgesteld dat hij weer gezond is.  Een absoluut contactverbod voor onbepaalde tijd.

Als Jezus deze mens ziet en zijn smeekbede hoort, breekt zijn hart. En hij breekt met het contactverbod. Hij raakt de onaanraakbare aan. Een spontane genezing volgt en Jezus wijst hem de voorgeschreven weg om weer in de gemeenschap te worden opgenomen. Hij mag en kan terug naar degenen die hem dierbaar zijn. Dat is heil.

John Lee Hooker was zijn hele muzikale leven een stem van die mensen voor wie het leven veel meer een last dan een lust was en die dat in eenzaamheid moeten dragen. En toch. Het vertalen in muziek en het geven van woorden aan die pijn geeft verbinding en heft daarmee de eenzaamheid op. En ook dat is heil.

Share: