Slechte herders

Ezechiël 34: 1-10 en Johannes 10: 11-18

Ezechiël 34: 1-10 en Johannes 10: 11-18 | Slechte herders
april 21, 2024
Kelly Clarkson
Ezechiël 34: 1-10 en Johannes 10: 11-18
Bladmuziek downloaden
Janos Schellevis
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Ben je zelf misschien ook weleens een slechte herder als je er goed over nadenkt?
Vraag 2: Hoe ga jij om met de zieken, de gewonden, de zwakken, de verdwaalden?
Vraag 3: ‘Zoek het zelf maar uit’ is ook een vorm van je kind de rug toekeren. Doe je dat wel eens, ook als het niet pedagogisch bedoeld is?
Kelly Clarkson · Kelly Clarkson - Piece by Piece

Slechte herders

Wat slechte herders allemaal doen en vooral niet doen staat nog veel duidelijker beschreven in Ezechiël dan in Johannes. Jullie eten hun kaas en gebruiken hun wol en jullie slachten de vette dieren, kortom jullie profiteren wel van hen op allerlei manieren. Maar alleen van de goede schapen. De zwakke dieren laten jullie niet aansterken, zieke dieren niet genezen, gewonde dieren worden niet door jullie verbonden, verdwaalde dieren worden niet gezocht. Niemand kijkt naar ze om; ze dwalen rond in de bergen. Kortom jullie hebben de dieren hard en wreed behandeld.

Het lijkt wel of het hier over de intensieve veehouderij met kippenfarms en megastallen gaat. Wat ben je voor ‘herder’ als je de mindere dieren aan hun lot overlaat! Temidden van de aantallen die er alleen maar zijn voor economische gewin, haal je er af en toe wat kadavers uit en de rest is je winst. Maar bedenk wel dat die winst er alleen maar is zolang de consument gaat voor de kiloknallers en de supervlees stunts. We hebben het dus zelf in de hand hoe onze beesten behandeld worden en voor welke ‘herders’ wij kiezen!

De zin niemand kijkt naar ze om, bleef bij me hangen. En bracht me op de song van Kelly Clarckson ‘Piece by piece’. Het gaat over een meisje wat op haar zesde jaar door haar vader in de steek gelaten wordt: hij keerde haar de rug toe bij de trein waar hij instapte….. Hij is dan ook bepaald geen ‘goede herder’ voor haar! Ze heeft een man nodig die telkens bij haar blijft om ‘piece by piece’, stukje bij beetje haar vertrouwen weer op te bouwen in mannen en vaders!

Zo wordt het uiteindelijk een hele hoopvolle song. Wat een grote verantwoordelijkheid om ouder te zijn!

Share: