Genezing

2 Kon 4:19-21 en 32-37 | Psalm 142 | Marcus 1:29-39

2 Kon 4:19-21 en 32-37 | Psalm 142 | Marcus 1:29-39 | Genezing
februari 4, 2024
Leonard Cohen - Come Healing
2 Kon 4:19-21 en 32-37 | Psalm 142 | Marcus 1:29-39
Bladmuziek downloaden
Marianne Paas
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Hoe speelt gebrokenheid een rol in jouw leven? Waar en hoe heb je heling/genezing ervaren?
Vraag 2: Zowel Elisa als Jezus trekken zich - terwijl ze volop in het genezingswerk bezig zijn - terug om te bidden. Wat zou dat betekenen?
leonardcohen · Come Healing

Genezing

Het verbindende thema voor deze zondag ligt voor het oprapen. Het gaat in beide lezingen over verschillende genezingen. Niet alleen van fysieke ‘ongesteldheid’, alle kwalen worden gezien, zowel van lichaam als van geest. Het Evangelie volgens Marcus vertelt ons hoe Jezus veel mensen geneest, die het op allerlei manieren te kwaad hebben. Opvallend is dat er nogal vaak wordt gerept van ‘demoniën’.

In het boek van de Koningen wordt de Godsman Elisa ook al geconfronteerd met een jongen die ‘niet goed in zijn hoofd is’. Hij maakt er nogal veel werk van om deze ten dode opgeschreven jongen terug te brengen in het leven. Een behoorlijk fysieke aangelegenheid ook (dat kan bij de hoorders best een heftige reactie teweeg brengen). Alsof de dood in de spiegel van het leven moet kijken. Ontroerend hoe het in het verhaal heen en weer gaat tussen wat er buiten en wat er binnen gebeurt. Alles in de Godsman schreeuwt (bidt) om genezing, om terugkeer naar het leven voor dit kind dat nog een heel leven voor zich zou moeten hebben.

Dat verlangen is ook voelbaar bij de leerlingen in hun zorg om de schoonmoeder van Petrus. Als Jezus haar heeft opgewekt is haar antwoord dat zij gaat ‘diakenen’. Het verlangen naar genezing zal voor velen herkenbaar zijn…. Tussen de beide verhalen vormt Psalm 142 een schakel die ons meer vertelt over dat wat de bedreiging van het leven voor effect heeft op een mens. ‘Er is niemand die naar mijn ziel vraagt….’ Leonard Cohen verwoordt met zijn gebed ‘Come healing’ als geen ander hoe gebrokenheid en eenzaamheid vele vormen aan kan nemen.

En hoe gebrokenheid verbonden is met angst voor het leven. Het verlangen naar genezing is hier bovenal verlangen naar heelheid. En wonderlijk genoeg lijkt dat alleen te ervaren in ieder fragment van licht, dat hier en daar en af en toe ervaren wordt.

Ik stuitte bij de voorbereiding voor deze korte gedachten bij de lezingen van deze zondag onverwacht nog op een andere zanger: The Eska (Iskandar Riskulov), een hiphop/rap artiest. Geboren in Oezbekistan, nu wonend en werkend in Denver. Het nummer ‘Deamons in my head’ verhaalt over de potentieel ziekmakende stemmen die van alles eisen en verlangen in deze wereld. En zolang je je maar conformeert lijkt er niets aan de hand. Maar vraagt er nog iemand naar jouw ziel?

Share: