Als geroepen

1 Samuel 3: 1-10 en Marcus. 1:14-20

1 Samuël 3: 1-10 en Marcus 1: 14-20
januari 21, 2024
Solsbury Hill - Peter Gabriel
1 Samuël 3: 1-10 en Marcus 1: 14-20
Esther Weijenberg
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Wat zie jij als jouw persoonlijke roeping?
Vraag 2: Is er in jouw leven een moment geweest waarop je de keuze maakte een andere weg in te slaan?
Vraag 3: Heb je weleens ervaren dat je voor iemand kwam ‘als geroepen’?
Peter Gabriel · Solsbury Hill (2002 Remastered Version)

Als geroepen

Verhalen van mensen die onverwacht aangesproken of geroepen worden, vinden we volop in de Bijbel. Samuël hoort de stem van God en het is Jezus die de vissers roept: ‘Kom volg mij!’. Het is een ingrijpende ervaring die mensen voor een moeilijke keuze plaatst. Van het ene op het andere moment zal hun leven er totaal anders uitzien. Ze slaan letterlijk en figuurlijk een andere weg in. Zonder precies te weten waar deze hen uiteindelijk zal brengen. 

Maar dit soort verhalen klinken niet alleen in de Bijbel. Tot op de dag van vandaag zijn er mensen die ervaren dat ze geroepen worden het over een andere boeg te gooien of een nieuwe weg in te slaan. In grote of kleine dingen. 

Peter Gabriel zingt in het lied ‘Solsbury Hill’ over zo’n persoonlijke, spirituele ervaring. Hij was jarenlang de leadzanger van de succesvolle rockband Genesis. Hoewel het ze voor de wind gaat, neemt hij onverwacht het besluit uit de band te stappen. Gabriel mist de ruimte voor zijn eigen artistieke en muzikale ideeën. Hij was iemand geworden, die hij eigenlijk niet wilde zijn. 

Tijdens een wandeling hoort de zanger op de top van Solsbury Hill een stem die hem vertelt zijn spullen bij elkaar te pakken, zodat hij thuisgebracht kan worden. Gabriel zingt dat hij aanvankelijk niet weet of hij aan deze stem gehoor kan geven. Angst en onzekerheid overvallen hem, maar uiteindelijk neemt hij een beslissing. Hij slaat een nieuwe weg in om zichzelf en zijn ware bestemming te vinden. 

Share: