Eens zal de dag komen

Micha 4: 1-5

Micha 4: 1-5 | Eens zal de dag komen
april 14, 2024
Nick Cave
Micha 4: 1-5
Bladmuziek downloaden
Dick Sluiter
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Welke beelden heb jij bij “de dag die eens zal komen”?
Vraag 2: Denk je weleens aan die beloofde toekomst? En op welke momenten is dat dan?
Vraag 3: En twijfel je ook weleens aan die toekomst? Op welke momenten?
Nick Cave & The Bad Seeds · Galleon Ship

Eens zal de dag komen

Micha 4 begint met de woorden: “ Eens zal de dag komen dat de berg met de tempel van de HEER rotsvast zal staan, verheven boven de heuvels, hoger dan alle bergen.

Die opening spreekt mij wel tot de verbeelding. Ze maken beelden aan die iets proberen te schetsen van die grote, laatste dag. Ook de andere teksten uit het leesrooster proberen een glimp te geven: bruisende zeeën, jubelende bergen, klappende rivieren, een wereld die juicht (Psalm 98), God als licht, zonder sporen van duisternis (1 Joh 1:5).

Maar die dag is helaas nog niet aangebroken. Dat laat ook de aanleiding tot de songtekst zien. Nick Cave verloor zijn 15-jarige zoon in 2015 na een val van een klif. De twee albums die volgden, Skeleton Tree en Ghosteen stonden vrijwel geheel in het teken van rouwverwerking. Op het album Ghosteen staat het nummer Galleon Ship. Een lied dat door de cryptische (?) tekst en de droeve melodie weemoed en melancholie opwekt, maar toch ook zeker hoop oproept. Er zal een dag komen dat: “…and if we rise, my love. Oh my darling, precious one. We’ll stand and watch the galleon ships. Circle around the morning sun’.  Wat precies die galjoenen (schepen) zijn en waar we precies naar kijken is onduidelijk, maar daar gaat het ook niet om. In de muziek spreekt een verlangen door en een vertrouwen in een toekomst waarin we samen zullen opstaan en naar iets magnifieks zullen kijken.

Een verlangen en vertrouwen die wij ook mogen hebben, opdat ‘die dag’ eens zal komen. En hoe die dag er precies uitziet? Geen idee, we krijgen prachtige beelden aangereikt, maar echt voorstellen kunnen we het toch niet. Maar die toekomst is in aantocht. En tot dan? “Volg mij, zegt Jezus” (Joh 21).

Share: