Fixen

Marcus 6: 1-10 en Ezechiël 2: 1-5

Marcus 6: 1-10 en Ezechiël 2: 1-5 | FIXEN
juli 7, 2024
Coldplay
Marcus 6: 1-10 en Ezechiël 2: 1-5
Bladmuziek downloaden
Hans Berkheij
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Vind je het zelf moeilijk om je verlies te nemen als je iets echt niet kunt veranderen?
Vraag 2: Hoe is dat met John Martin, neemt hij nou zijn verlies, is hij vol hoop, of misschien wel allebei?
Vraag 3: Zou je als je vol bent van geloof, hoop en liefde er op mogen rekenen dat wat je echt belangrijk vindt en waar je je best voor doet uiteindelijk lukt?
Vraag 4: Ken je dat gevoel dat er lichten of lichtjes zijn die leiding geven aan jou? Hoe is dat?
Vraag 5: Zie je het zitten om vol liefde en trouw iets te blijven proberen, ook als je net als Ezechiël of net als Jezus in zijn vaderstad, er weinig of niets van merkt dat het ook lukt?

Fixen

Wie volwassen wil worden zal ergens moeten leren om zo nu en dan je verlies te nemen. Dat lukt op den duur steeds beter. Je moet wel. Maar wat als het gaat om dat wat je als je diepste roeping ziet? Of als het gaat om het verlies van een geliefde? De vrouw van Coldplay-zanger John Martin overkomt het laatste. Haar vader overleed aan kanker ondanks intensieve zorg van haar en anderen. Ze zit in de put. Martin wil vanuit zijn liefde aan en trouw voor haar er alles doen om haar er weer bovenop te helpen. Hij beschrijft dat in ‘Fix You’ en gebruikt daarbij, zeker in het refrein, woorden en beelden die doen denken aan wat we van God verwachten. ‘Lights will guide you home, And ignite your bones. And I will try to fix you’, zingt hij. Ik hoor er bijna de belofte in van engelen die haar zullen leiden.

Bijbelteksten als Marcus 6:1-10 en Ezechiël 2:1-5 laten ons zien dat zelfs als iets van groot belang is, het goed is wat je te brengen en te zeggen hebt, dat niet automatisch lukt, dat je niet alles kan fixen. En toch moet het gebeuren. Profetische woorden moeten worden gesproken, ook al is er niemand die er naar wil luisteren. Er moet het verlangen zijn om te troosten, zoals John Martin dat wil. Het is een kunst om vol overgave je roeping te blijven volgen, ook als het op dat moment een onmogelijke opgave lijkt, het ook niet lukt. Dat heeft te maken met liefde en trouw.

Share: