Het wordt stil

Marcus 11: 1-11

Marcus 11: 1-11 | Pop op Zondag | Het wordt stil
maart 24, 2024
Disturbed
Marcus 11: 1-11
Bladmuziek downloaden
Gert Scholten
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Art Garfunkel vatte de betekenis van het nummer ooit samen als "The inability of people to communicate with each other, not particularly internationally but especially emotionally". Communicatie, zo blijkt, lukt enkel als we ons voor de ander openstellen en willen horen, zien en begrijpen wat de ander ons probeert te vertellen. Een stilte moet daarbij een rustmoment zijn, waarin we een boodschap kunnen laten binnenkomen, en geen afleiding om in te vluchten. De vraag is of we onszelf durven over te geven aan de stilte. Kan jij dat? Hoe doe je dat?
Vraag 2: De week voor Pasen wordt (ook wel) de stille week genoemd. Ook wij worden in ons leven regelmatig stilgezet. Dat kan zijn door gebeurtenissen die we niet aan zagen komen of door iets kleins. Op die momenten is het leven vaak heel intens. Je beseft ineens dat je gelukkig bent, of als de gebeurtenis je hard raakt voel je je verloren of misschien wel verraden. Welke momenten waren of zijn dat voor jou
Vraag 3: Waar sta jij aan het begin van de Stille Week?
Disturbed · The Sound Of Silence

Het wordt still

Palmzondag. Begin van de Stille Week, die zo feestelijk begint.

Eén van ons wordt toegezongen en bejubeld. Wordt met palmtakken toegezwaaid. Eén van ons wordt veroordeeld omdat Hij met anderen brood breekt, de voeten wast en één wil zijn met mensen, tot slaaf gemaakten van ooit en altijd. Die de dood heeft weerstaan en de tijden door in leven is gebleven.

Waarom opnieuw dit verhaal in een wereld van oorlog, polarisatie en bedreiging?

Misschien wel omdat Jerusalem, Yerushalayim, stad van de shalom, salam, vrede, van het begin het doel is geweest. Jerusalem dat overal ligt waar mensen in vrede samen zijn. Naar die vrede streven. Die afzien van iedere wereldlijke macht, liever onrecht ondergaan dan bedrijven. De stad die dus ook in Rusland kan liggen. In Oekraïne. In Nederland. Overal.

Jezus wordt in het evangelie steeds meer alleen gelaten. Het wordt stiller en stiller om hem heen. Marcus confronteert ons als geen ander evangelie met de stilte, de verbijstering. Juist daarin doet het op jou en mij een appél: wil je je mee laten voeren in dit verhaal?

Waar sta jij aan het begin van de Stille Week?

Je krijgt een palmtakje mee naar huis.

Moge dat kleine palmtakje van vandaag ten diepste een teken van hoop zijn.

The sound of silence

Een evergreen. Een song die prachtig past in deze week van Stilte. De week die zo rumoerig en feestelijk begint, maar eindigt in volledige stilte. Een song met veel lagen. Maar uiteindelijk wordt de stilte toch doorbroken, al is het in geschreven vorm en fluisterend. Wie oren heeft, dat hij luistert! Wie een stem heeft, dat hij spreekt! Wie een lied kent – al is het een klaaglied – dat hij zingt! Durf de stilte doorbreken. Er is een adres. Er wordt geluisterd.

Share: