Je eten delen

Johannes 6: 4-15

Johannes 6: 4-15 | Je eten delen | Pop op zondag
maart 10, 2024
Sade
Johannes 6: 4-15
Bladmuziek downloaden
Bas van der Bent
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Wat draag jij bij aan het samen met anderen in vrede kunnen leven?
Vraag 2: Zou je regelmatig deelnemen aan een gezamenlijke maaltijd met alle mensen uit de buurt om elkaar beter te leren kennen?
Vraag 3: Als jouw geloofsgemeenschap een maaltijd zou organiseren met mensen die heel anders geloven, wat zou je hen dan willen vragen?
SadeOfficial · Why Can't We Live Together (Live at Live Aid, Wembley Stadium, 13th July 1984)

Je eten delen

Je kunt zomaar vijfduizend mannen eten geven en dan hebben de vrouwen en kinderen ook nog genoeg. Ja, je houdt zelfs genoeg over om het hele volk Israël, met twaalf stammen, te eten te geven. Iemand die dat kan zou je direct wel tot koning willen uitroepen. Maar Jezus van Nazareth wil nergens en nooit eer van zijn werk, de eer komt alleen aan God toe. Maar snappen doet hij het wel en daarom trekt hij zich alleen terug op de berg. Maar waar zit het wonder van Jezus van Nazareth nu echt in?

Neemt hij echt vijf broden en twee vissen om oneindig door te blijven breken? Dat staat er niet. De leerlingen denken dat het alles is wat er te eten is voor de grote menigte die hen is gevolgd. Maar als iedereen gaat zitten en deelt wat men bij zich heeft, blijkt dit veel meer te zijn dan men had gedacht. Het zijn kennelijk de vrouwen en de kinderen die zelf eten hadden meegenomen. Je moet dus alleen samen willen delen.

Samen leven dus. Maar dat lukt niet altijd. De vraag is niet wat anderen daarvoor moeten doen maar net als in dit Bijbelverhaal is de vraag wat je zelf mee brengt. In 1985 was er Live Aid, alle artiesten in een grote show tegen honger in Afrika. Ook daar werd aandacht gegeven aan de vraag: waarom kunnen we zo slecht samen leven? Als je niet naar een ander wil wijzen dan is er wel een vraag maar geen antwoord, dat zul je zelf moeten geven.

Share: