Nee, ik begrijp het ook niet

Johannes 20: 19-31

Johannes 20: 19-31 | Nee, Ik begrijp het ook niet
april 7, 2024
Cloves
Johannes 20: 19-31
Bladmuziek downloaden
Egbert Egbets
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Wat zijn jouw grootste twijfels als het gaat om God en geloof?
Vraag 2: ’De dingen hebben hun geheim’, schreef ik. Het was ooit de titel van een boek dat een hoogleraar aan de Technische Universiteit in Delft schreef. Wat denk je bij deze zin?
CLOVES · Don't Forget About Me

Nee, ik begrijp het ook niet

Johannes 19: 27b: ‘Wees niet langer ongelovig, maar geloof’

Thomas kan er niet bij. We hebben hem een bijnaam gegeven: ‘De ongelovige Thomas’. Maar is dat terecht? Wie van ons kan geloven zonder te twijfelen? Het wonder van Pasen kan gewoonweg niet, toch? We begrijpen er niets van. Het gaat helemaal in tegen onze natuurwetten. Laten we maar voorzichtig zijn met kritiek op Thomas. Zijn twijfel is onze twijfel.

Geloof daagt je uit om verder te kijken dan de oppervlakte. Jezus wees op de vogels en de bloemen. Daar gaan we makkelijk aan voorbij. Maar Hij leerde ons dat ze iets belangrijks kunnen vertellen over God, en over ons. Geloof nodigt je ook uit om meer te zien dan natuurwetten en wetenschap. De dingen hebben hun geheim. Dat geheim is niet in een formule te proppen. En geloof laat je verlangen. Verlangen naar leven, naar licht, naar vrede, naar liefde. We kunnen niet vergeten, we kunnen niet geloven dat alles eindigt met de dood.

Misschien is dat wel zo mooi aan Pasen. Pasen vertelt ons iets ongelofelijks. Dat begrijpen we niet. Daarom twijfelen we. Pasen is een geheim, een mysterie. God is groter dan wij kunnen bevatten, ook al zijn we nog zo slim. Begrijpen kunnen we niet. Maar we kunnen heel veel wel. Bijvoorbeeld vertrouwen, hopen, verlangen. Dat heet geloof. En: niet vergeten. Want de dood verdient niet het laatste woord: ‘Don’t forget about me’ (‘vergeet me niet’).

Die twijfel is niet zo erg. Als je daarnaast maar gelooft!

Share: