Iedereen is van de Wereld?!

Johannes 17: 13-26

Johannes 17: 14-26 | Iedereen is van de wereld
mei 12, 2024
The Scene
Johannes 17: 13-26
Esther Weijenberg
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Op welk gebied probeer jij je te onderscheiden van anderen?
Vraag 2: Wat betekent de oproep van Jezus ‘laat hen allen één zijn’ voor jou?
The Scene · Iedereen Is Van De Wereld

Iedereen is van de wereld?!

‘Iedereen is van de wereld’ zo klinkt het overtuigd in het lied van The Scene. Maar misschien dat je je in eerste instantie wel even afvraagt of dit nu ook de boodschap is die uit de mond van Jezus klinkt in de lezing van vandaag. Want zo duidelijk als de The Scene het bezingt, zo ingewikkeld zijn de uitspraken van Jezus.

Over een ding is Jezus overigens wel heel duidelijk: Hij zal zelf op korte termijn niet meer in de wereld zijn. Maar voordat het moment van afscheid nemen aan zal breken, spreekt Jezus nog een gebed uit. En dat is geen onderonsje tussen Jezus en zijn Hemelse Vader, maar ook de leerlingen worden erin betrokken.

En zo horen ze dat zij niet uit de wereld worden weggenomen, maar dat ze er tegelijkertijd ook niet helemaal in zullen opgaan. Zoals Thé Lau een ode brengt aan de misfits en de underdogs, zo hoopt Jezus dat de leerlingen en andere volgelingen zich in de wereld zullen onderscheiden.

Maar dat is nog niet alles. Want tegelijkertijd gaat het ook om het zoeken naar verbinding. De wereld is van iedereen! Probeer dus oog te hebben voor elkaar en contact te leggen. Jezus vraagt zijn leerlingen te zoeken naar verbinding en te werken aan eenheid. Op dat punt kun je je nooit genoeg onderscheiden!

Share: