Stay / Blijf

Johannes 15: 1-8

Johannes 15: 1-8 | stay/blijf
april 28, 2024
Rihanna ft. Mikky Ekko
Johannes 15: 1-8
Bladmuziek downloaden
Marissa van Meijl
We hebben een aantal vragen voor je bedacht om verder na te denken over deze overdenking.
Vraag 1: Wat is voor jou belangrijk in een relatie? Wat heeft prioriteit?
Vraag 2: Zijn er manieren voor jou om met het geloof/Jezus bezig te zijn? Hoe zorg je ervoor dat je dit volhoudt?
Vraag 3: Zonder wie of wat kun jij niet leven?
Rihanna · Stay (feat. Mikky Ekko)

Stay / blijf

In het Johannes-evangelie komen de ‘ik-ben-uitspraken’ van Jezus voor. In het gedeelte uit Johannes 15 vergelijkt Jezus zichzelf met een wijnstok en zijn leerlingen/wij zijn ranken. “Blijf in mij; dan blijf ik in jullie” zo zegt hij. Wat bedoelt hij hiermee?

Zo vaak kom ik als predikant bij mensen, die niet meer zo betrokken zijn. Die, zoals dat dan zo mooi gezegd wordt, een beetje aan de rand van de gemeente staan. En om de één of andere reden roept mijn bezoekje altijd weer de behoefte op om het uit te leggen. Ja, vroeger… toen kwamen we wel… Maar nee, we zijn wat afgedwaald. En, zo zei iemand een tijdje terug: ja, en als je ouder wordt, dan ga je ook anders over dingen denken en op een andere manier in het leven staan… Ja, dat is misschien wel zo. Een vijfjarige denkt anders over dingen dan een vijftienjarige of iemand van in de zestig of tachtig. Nieuwe waardes komen voorbij. Andere zaken gaan spelen, die om de voorgrond en om aandacht vragen.

Maar is dat het ook niet wat Jezus bedoelt, met zijn woorden ‘blijf in mij’? Niet ‘wees in mij’. Niet ‘ben in mij’. Maar: ‘blijf’. Blijf de keuze maken, steeds opnieuw, om met mij op weg te gaan. Om jouw rank – jouzelf – naar mij te richten. Zo werkt het in iedere relatie (vriendschappen of liefde) toch ook? Je moet elkaar blijven zoeken. Blijven praten Blijven vertellen. Blijven luisteren. En zo vraagt ook Jezus.

Het tekst van het nummer ‘stay’ verwoordt het mooi. Mikky Ekko bevraagt Rihanna op haar leven en zij geeft hem antwoord.

Share: